Gummilarver

Vi erbjuder gummilarver till nästan alla modeller.

0589-102 32
info@nordiskmaskin.se

Gummilarver

Välkommen till oss på Nordisk Maskin – din helhetsleverantör och expert på maskintillbehör, maskinredskap, entreprenadmaskiner i Sverige. Hos oss finner ni nya och begagnade produkter med leverans i hela Sverige.

Kontakta oss för offert på gummilarver.

0589 – 102 32
info@nordiskmaskin.se

Få reda på vilka gummilarver DU behöver

För att kunna välja rätt gummilarver till maskinen krävs det viss information eftersom det finns många parametrar att ta hänsyn till. Du hittar för det mesta måtten på de gummilarver som redan sitter på maskinen. Det står oftast stämplat på yttersidan av gummit. Om du inte hittar det så måste du ta reda på följande information:

  • Maskinens fabrikat
  • Maskinmodell
  • Bredd på banden i millimeter
  • Avstånd mellan länkarna (CC) i millimeter
  • Antal länkar

Det här kan du även själv lätt mäta upp och räkna ut så att du får fram vilken modell du måste ha.

Här mäter du gummilarvens totala bredd.

Du måste även mäta avståndet mellan länkarna, det som ovan nämns som CC. Det gör du genom att mäta från mitten av länken till mitten av nästa länk. Alltid i millimeter

Räkna sedan antal länkar.

Det ger dig tillräckligt med information för att kunna köpa rätt gummilarvband.

När är det dags att byta gummilarver?

Det är främst fyra tecken du ska vara uppmärksam på när det är dags att byta gummilarver på din grävmaskin.

  1. Spänningen är konstant minskad – det är helt naturligt att gummilarver kommer att sträckas och förlora spänningen. Däremot är det viktigt att kontrollera att spänningen inte är för låg, vilket kan orsaka att gummilarverna spårar ur. Kolla alltid instruktionsboken så att du inte spänner för mycket, det skyndar bara på förslitningen.
  2. Spruckna gummilarver – gummi kommer oundvikligen att spricka med tiden. Ser du sprickbildning bör du byta, annars riskerar du att stålbanden och stållänkarna rostar. Terrängen du arbetar i kan även öka risken för sprickbildning, exempelvis om du alltid kör maskinen i kuperad terräng. Men även felaktigt bruk kan orsaka rispor och sprickor.
  3. Gummilarverna är glidande – det finns två orsaker till att gummilarver kan glida över kedjehjulen. Antingen är kedjehjulen utslitna eller så har gummilarverna blivit utsträckta. Om det inte åtgärdas kan larvbanden spåra ur eller så kan länkarna gå igenom gummit.
  4. Metallänkarna är synliga – metallänkarna kan även gå igenom gummit om underredet är mycket smutsigt. Smutsen orsakar då att länkarna skjuts genom gummit. Därför är det viktigt att se till så att underredet är rent.

Hur förlänger jag livslängden på gummilarver?

När det gäller hur länge gummilarver/larvband håller beror det på många saker. Här är en stor faktor hur erfaren maskinföraren är att köra maskiner med gummilarver. Med rätt utbildning kan maskinföraren köra fordonet på ett effektivt sätt där problem och eventuella skador på gummilarvbandet kan undvikas. Om maskinen blir använd dagligen ökar givetvis slitaget och du bör kontrollera gummilarverna och drivhjulet oftare.

Här är dock några tips hur du kan öka livslängden på dina gummilarver / larvband:

  • Du bör kontinuerligt kolla bandspänningen. Rekommenderat är mellan 50 och 100 timmars körning. Det står alltid angivet i instruktionsboken men spelet bör ligga på mellan 15 och 20 mm. Är de för hårt spända eller för dåligt spända sänker du livslängden och det kan även orsaka slitage på andra rörliga delar.
  • Även om det i vissa fall kan vara svårt så undvik att köra på vasst underlag som krossad betong och sprängsten eller där det ligger vassa föremål som armeringsjärn.
  • Se till att regelbundet göra rent larvbanden från jord, sten och annat skräp.
  • Undvik att gummilarvbanden kommer i kontakt med salt, olja och kemikalier. Även extrema temperaturer som över 45 grader och under minus 25 grader kan orsaka slitage på banden.
  • När du kör maskinen bör du vara uppmärksam på att inte kanten på gummilarverna går emot hårda ytor. Du bör även undvika att göra skarpa och tvära svängar.
  • Förvara grävmaskinen rätt och parkera den inte där den kan utsättas för sol och regn. Solen kan få gummilarverna att torka ut och regnet kan orsaka korrosion på stålkomponenter.

Byte av gummilarver

Även om det kan verka svårt är det relativt lätt att ta av och sätta på nya gummilarver / larvband på en maskin. Det vill säga om du har någorlunda tekniska kunskaper. Däremot är det inget som du bör ge dig på helt själv utan var gärna två personer när det är dags att byta. Eftersom det är stora maskiner och tunga delar bör du alltid se till att du har rätt skyddskläder och att inte andra kan komma till skada där du utför bytet.

Avmontering av gummilarver

  1. Det första du måste göra är att lyfta upp maskinen från marken precis som du gör när du byter däck på en bil. Annars har du inget utrymme för att göra bytet. Använd antingen schaktbladet eller grävmaskinsarmen beroende på vilken maskin du ska byta larvband på. Det räcker med cirka 1 till 2 centimeter om underlaget är slätt. För att du ska kunna arbeta säkert bör du även använda en domkraft eller lyftbockar för att garantera att maskinen inte kan falla ner. Uppstår ett hydraulfel kan nämligen inte maskinens delar hålla den uppe.
  2. Ha alltid instruktionsboken framme och följ vad som står i den när det gäller att lossa muttern som sitter på bandspänningsanordningen. Bandspänningen minskar när fettet kommer ut. En fördel är att med foten trycka ner den mittersta delen av gummibandet för att spännhjulet lättare ska dra sig tillbaka.
  3. Om du inte med handkraft kan kränga av gummilarvbandet från själva spännhjulet kan du använda järnspett eller en grov planka. Samtidigt kör du långsamt fram motorn som driver bandet.

Montering av nya gummilarver

  1. När du har fått bort det gamla gummilarvbandet lägger du det nya under maskinen och drar på bandet på underredet. Här är det viktigt att du ordentligt monterar fast gummibandet på kedjehjulet. Dra det sedan på spännhjulet. För att inte orsaka skador rekommenderar vi att du inte använder ett järnspett utan ta hellre en grov planka som hjälp.
  2. Nästa steg är att dra åt muttern som du lossade på bandspänningsanordningen. Fyll sedan på fett med en fettspruta genom ventilen. När du fyller på fett kommer spännhjulet att spänna gummibandet genom att dra sig tillbaka. Det är viktigt att du inte sprutar in för mycket fett för att inte orsaka ett för litet utrymme mellan gummilarvbandet och underredet. Återigen bör du ta hjälp av instruktionsboken för att utföra detta korrekt.
  3. Nu är det klart för att testa larvgången och se så att allt är rätt monterat. Sänk ner maskinen och testa. Här är det viktigt att du inte tvingar fram bandet om det inte går flytande av sig självt. Då får du kontrollera om något i monteringen har gått fel.

Hur är gummilarver uppbyggda?

Det som är synligt på gummilarver eller larvband är själva gummit men de är uppbyggda av fyra delar för att de ska vara hållbara och tåliga.

  • Gummi – det här är den yttersta delen som är synlig och som skyddar stålet under mot skador. Gummit är tjockt och slitstarkt för att kunna klara av påfrestningarna som det blir utsatt för.
  • Stållänkar –länkarnas uppgift är att ta tag i drivkransen vilket skapar drivet av gummibandet. Dessa stållänkar håller även ihop bandets stomme.
  • Stålkord – denna del ser till att bandet håller sig styvt längs med hela bandlängden och står emot de spänningar som uppstår.
  • Textillager – den sista delen är ett textillager som finns mellan stålkorden och stållänkarna för att minska slitage.

Gummilarver grävmaskin

Många maskiner som bland annat grävmaskiner, snöskoter, pistmaskiner, miniskopor och minilastare har inte vanliga hjul. Istället har de gummilarver eller larvband som sitter runt ett flertal hjul vilket gör det lättare att kunna ta sig fram bättre i terrängen. När det gäller grävmaskiner kan de både ha hjul och gummilarver, men vanligast är att de har larvband för att öka framkomligheten.

Dessa gummilarver eller larvband kan se ut på olika sätt beroende på funktion och modell av grävmaskin. Antingen är det ett så kallat gummiband som har en form som är heldragen eller så är det bandplattor som är länkade. Bandplattorna är gjorda av stål men har sedan en yta av gummi för att det ska ge en tystare och mjukare gång. Har stålbanden gummidynor får du även framföra grävmaskinen på vägar eftersom de inte gör någon åverkan på vägen.

Användningsområden och fördelar

Larvband och gummilarver ger en bra framkomlighet. Eftersom ytan för belastningen även är större än vad hjul ger blir det mindre markavtryck. Risken att grävmaskinen gräver ner sig i mjuk mark är dessutom inte lika stor.

Däremot brukar många som använder grävmaskiner i skogen inte rekommendera gummilarver eftersom maskinen ska ta sig över stock och sten. Risken att gummibandet kränger av är därför större samt att stålband oftast ger bättre fäste när det är så pass ojämn terräng.

En grävmaskin med hjul är vanligtvis mer rörlig medan en maskin med gummilarver / larvband ger dig mer stabilitet. Minigrävare som många privatpersoner använder för att röja på tomten har nästan till hundra procent alltid gummilarver för att den ska vara stabil.

När gummilarver kom i bruk

Historiskt finns uppgifter om att larvfötter användes redan på 1700- och 1800-talet men inga av dem fick någon framgång. Det var inte förrän vid första världskriget som de började användas på militära fordon.

Idag är gummilarver vanliga på en rad olika fordon och när det gäller grävmaskiner är det oftast de tyngre modellerna som är utrustade med larvband.

Frågor angående gummilarver

Om ni har några frågor angående gummilarver eller vill få en offert, så är ni varmt välkomna att kontakta oss på Nordisk maskin i Sverige AB.
Vi nås lättast via mail eller telefon men det går också bra att skicka in en förfrågan vi kontaktformuläret på denna sida, till kontaktaformuläret.

Telefon: 0589-102 32
Mail: info@nordiskmaskin.se